Kuinka tulla paremmaksi uimariksi?
Jokainen meistä pysyy tavalla tai toisella veden pinnalla. Kaikilla on yleensä tieto siitä, mitä perhosuinti, selkäuinti tai krooli tarkoittaa, mutta hyvin usein se jää vain käsityksen tasolle. Eniten käytetty tekniikka uimiseen on sekoitus kaikkea näitä, joista jokaiselle on muokkautunut oman näköinen uintitekniikka.
Miten voisi sitten tulla paremmaksi uimariksi?
Hyvä varustus ja oikean tekniikan opettelu
Uiminen on taito, jonka voi oppia aivan samalla lailla kuin hiihdon tai pyöräilyn. Kaikessa tekemisessä ei tarvitse pyrkiä ammattitasolle, vaan on riittävää kun itse nauttii tekemisestä. Kiinnittämällä huomiota muutamiin asioihin voi uimisesta tehdä nautinnollisempaa.
Ensinnäkin vedessä oleskeluun tulee totutella, kiinnittää huomiota hengittämiseen ja harjoitella paljon. On tärkeää että harjoitteluun voi keskittyä 100 %, jotta saadaan paras mahdollinen hyöty irti uimisesta, aivan samalla tavalla kuin lainoja vertaillessa lainat.fi-sivustolla.
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Kenestä tahansa voi tulla hyvä uimari ja matkan parempaan uimataitoon voi aloittaa seuraavien vinkkien avulla.
Hyvä varustus helpottaa totuttelua
Oikotietä hyvään uimataitoon ei ole. Paremmaksi uimariksi voi oppia vain harjoittelemalla. Siitä tulee helpompaa ja nopeampaa, kun hankkii itselle sopivat uimalasit, -lakin ja -puvun. Etenkin niille uimareille, joita ahdistaa veden meneminen suuhun, silmiin ja nenään on hyvät varusteet loistava apukeino auttamaan pelon voittamisen kanssa.
Harjoittelu tulee aloittaa matalassa vedessä, totutellen pikkuhiljaa veteen laittamalla kasvot veteen sekä katselemalla pohjaa ja harjoitella rauhallisesti hengittämistä.
Opettele oikea uintitekniikka
Uimisesta tulee helposti vain hengailua vedessä. Itsestä se voi tuntua lähinnä räpiköinniltä. Lähes poikkeuksetta aloittelevalla uimarilla pää on liian pystyasennossa ja jalat uppoavat liian syvälle veteen, jolloin uiminen on todella raskasta.
Käyttämällä hyväksi veden kannattelua tulee uimisesta huomattavasti kevyempää. Tärkeää olisi pyrkiä pitämään katse pohjassa ja niska vartalon jatkeena. Lisäksi pitäisi pyrkiä uimaan mahdollisimman lähellä veden pintaa, jonka ansioista siitä tulee helpompaa.
Ota vinkit käyttöön ja nauti
Aloittelijat taistelevat hyvin samanlaisten haasteiden kanssa. Tarkkailemalla omaa uimatyyliä on mahdollista huomata itse ne ongelmakohdat, jotka tekevät uimisesta raskasta. Sinnikkäällä harjoittelulla lyhyessä ajassa voi omatoimisestikin parantaa uintitaitoja.
Yleisimmät virheet:
- Uintiasento on liian pystyssä ja jalat vajoavat pohjaa kohti
- Jalat ovat jäykät ja polvet koukussa
- Pää nousee hengittäessä liian ylös
- Kyynärpää tippuu käsivedon aikana
Kuinka virheet voi korjata?
- Älä kierrä uidessa vain ylävartaloa, vaan keskity uidessa lantioon. Kierrä koko vartaloa puolelta toiselle käsivetojen mukana.
- Jalat vajoavat pohjaa kohden, jos ne ovat liian jäykät. Potkulaudan avulla voi harjoitella rentoa potkua.
- Kierrä päätä kropan mukana sivulle ja ota happea. Katse tulee pitää pohjaa kohti, ei koskaan kohti taivasta.
- Pyri viemään kämmenet kyynärpäätä syvemmälle veteen.
Jo näillä vinkeillä voi saada haluttua keveyttä uimiseen. Harjoitellessa tulee pitää mielessä, että uimisen tulee olla hauskaa. Pyrkimättä kilpaurheilijaksi uimisen ohessa voi pikkuhiljaa ottaa käyttöön oikeat tekniikat, jolloin siitä tulee entistäkin mukavampaa.